მთავარი მოსწავლეებს აბიტურიენტებს სტუდენტებს მშობლებს პედაგოგებს ადმინისტრატორებს რეკლამა გალერეა
FORUM
 
   პროფესიული სკოლა  "ინტერსერვისი" გიწვევთ მზარეულის სასერტიფიკატო პროფესიულ კურსებზე.  დამატებითი ინფორმაციისთვის დარეკეთ 571 333 881, 577722709  ან მოგვწერეთ  cuisinegeorgia@gmail.com  
RSS
რესურსები
აქტიური მომხმარებლები
ალექსანდრე ეჯიბაძე  
მზია გიგუაშვილი  
ნანა ხახუტაიშვილი  
მარიამი ნარიმანაშვილი  
ნინო ბაიდოშვილი  
ვიკა  
თიკა გამყრელიძე  
ნათია სორდია  
მარიამ დავითაშვილი  
ქეთევანი ვარდანაშვილი  
 
ახალი კომენტარები
  • მასწავლებელთა სასერტიფიკაციო გამოცდების ტესტები და სწორი პასუხები /Cat-ის საგამოცდო სისტემაზე მუშაობა გრძელდება/
  • გთხივთ დადოთ მასწავლებელთა სასერტიფიკაციო გამოცდაზე გამოყენებული ბიოლოგიის ტესტები და პასუხები და მირჩიეთ რა უნდა გავითვალისწინო გავდივარ გამოცდაზე და ვნერვიულობ
  • ar aris dzalian rtuli,mtavaria mondomeba :*
  • „ინდიგოს ბავშვები“ - რა ვიცით მათ შესახებ?
  • -------
  • მათემატიკური პირამიდების საოცრება
  • dz magaria
  • 1992-93 წლების ომის შემდგომი ტრავმა აფხაზეთიდან დევნილებში
  • ბოლომდე რატომ არ დაიდო? :/
  • აზრი აქვს ცხოვრებას ... ცხოვრების მოლოდინში?
  • მოლოდინის რეალიზაცია მხოლოდ შენზე არ არის დამოკიდებული, თუ დავუკვირდებით ყველაფერი ეს ალბათობაზეა აგებული,
  • დედამიწის სიხშირე და ადამიანის ტვინი. რატომ უნდა გარდაიქმნას ადამიანი?
  • cota fizika unda icode es rom gaigo da me ver gavigeb
  • მე ვერ დავამატებ ტესტს?
  • შენც შეგიძლია დამატება. სადაც ტესტებს ნახულობ , იქვე არის "დაამატე ტესტი" . ამას დააწექი და შექმენი.
  • მერე რა იყოს და იმედია მაქსიმალურად ყველა ჩავაბარებტ წარმატებებიიიიიიიიი
  • მეცხრე კლასის ბოლოს, რომ გამოცდებია ძნელია?
  • მეცხრე კლასის გამოცდები ადვილია ჩავაბარე ძირითად საგნებშია მაგრამ საწიროა მერწმუნეთ

     
     

     

    მზარეულთა კლასიფიკაცია მსოფლიო ასოციაციის (WACS) მოთხოვნათა შესაბამისად ნანახია (106) - ჯერ 21 ნოემბერი 2018

     

    მზარეული - უძველესი პროფესიაა. პირველ მზარეულად ალბათ უნდა ვაღიოროთ ის პირველყოფილი ადამიანი, რომელმაც მოიფიქრა ნანადირევის ხორცის მხურვალე ნაკვერცხალზე   დადება და მიხდა, რომ ის  უფრო გემრიელი გახდა. უძველეს წყაროებში მზარეულის პროფესია მოიხსენება ჩვენ წელთაღრიცხვამდე ჯერ კიდევ 2600 წლის წინ.

     

    ძველ საბერძნეთში ჯარისკაცებისთვის საჭმელს უკვე ამზადებდა  სპეციალურად დაქირავებული ადამიანი. უნდა ვივარაუდოთ, რომ ალბათ ასე გაჩნდა პირველი პროფესიონალი მზარეული, რომელსაც შეუძლია ჩვეულებრივი პროდუქტების გამოყენებით მოამზადოს არა მხოლოდ კერძი, არამედ   -   გემოვნების შედევრი.

    გასული საუკუნის 90-იან წლებში რესტორნების მფლობელებმა შენიშნეს, რომ მათი ბიზნესის წარმატება დიდ წილადაა დამოკიდებული შეფ-მზარეულის ოსტსტობაზე, რესტორანში მომზადებული კერძების ნაირსახეობაზე, ექსკლუზიურობაზე ან ეგზოტიკურობაზე.განსაკუთრებული მნიშვნელობა ამ პროფესიამ შეიძინა თანამედროვე, დაჩქარებული განვითარების და სისწრაფის ეპოქაში.

    თანამედროვე ადამიანი მიზნად ისახავს კარიერას და წარმატების მიღწევას და მას არ აქვს დრო იმისათვის,   რომ მოიმზადოს საჭმელი. აქედან გამომდინარე, სადილები, ბიზნეს ლანჩები და ვახშმები - ჩვეული მოვლენაა, ხოლო პროფესიონალი, რომელსაც შეუძლია კერძს შესძინოს საოცარი გემო, არომატი და მიმზიდველი იერი გახდა დაფასებული და ყოველთვის იქნება მოთხოვნილი.
    ზოგიერთ ადამიანს მიაჩნია, რომ კულინარული ხელოვნება არ არის რთული,   რომ ნებისმიერს შეუძლია შეურიოს ინგრედიენტები და ღუმელი თავად მიიყვანს კერძს საჭირო კონდიციამდე.  თუმცა, ეს ასე არ არის. მზარეულს უნდა გააჩნდეს ფანტაზია, იმპროვიზაციის ნიჭი, სილამაზის განცდა, დახვეწილი გემოვნება, ესთეტიკურის ჩათვლით, და ამავე დროს  სრულყოფილად იყენებდეს სამზარეულოს აღჭურვილობას, ფლობდეს კულინარული პროდუქციის წარმოების, გნსხვავებული კერძების მომზადების ტექნოლოგიებს.  

    ერთის მხრივ, ეს პროფესია მოითხოვს დიდ სიზუსტით, მეორე მხრივ, შემოქმედებითი ჟინის არსებობას, რათა მზარეულმა შეძლოს ორიგინალური რეცეპტების შექმნა, ან კერძის დახვეწილი გაფორმება. მან უნდა გააცნობიეროს დიეტოლოგია, ყველაფერი იცოდეს პროდუქტების კალორიულობის, ვიტამინების და  სასარგებლო მიკროელემენტების შესახებ.

     

    ამის გათვალისწინებით მზარეულთა პროფესიული კომპეტენციების და სამსახურეობრივი მოვალეობების გათვალისწინებით ბოლო წლებში წარმოიქმნა მზარეულთა ფუნქციონალური კლასიფიკაცია:  
     შეფ-მზარეული. ადგენს განაცხადს საჭირო ნედლეულზე, სასურსათო პროდუქტებზე და ნახევარფაბრიკატებზე, უზრუნველყოფს  საწყობიდან მათ დროულ მიღებას, კონტროლს უწევს გამოყენების ვადებს, ასორტიმენტს, მოწოდების რაოდენობას, ხარისხსა და რეალიზაციას. მომხმარებელთა მოთხოვნების შესწავლის შედეგად უზრუნველყოფს კერძების და კულინარული ნაწარმის ასორტინენტის მრავალფეროვნებას, ადგენს მენიუს. ახორციელებს მუდმივ კონტროლს კვების პროდუქციის ტექნოლოგიის, ნედლეულის მარაგის, სამზარეულოს მუშაკების მიერ სანიტარული ნორმებისა და პირადი ჰიგიენის წესების დაცვაზე.

    ახდენს მზარეულების და სხვა თანამშრომლების სამზარეულოში განაწილებასა და ფუნქციონალურ განლაგებას. ადგენს სამსახურში მზარეულთა გამოცხადების გრაფიკს. ატარებს მომზადებული პროდუქციის შემოწმებას და წუნის გამოვლენას.

    ახორციელებს აღრიცვიანობას და ანგარიშის მომზადებას საწარმოო საქმიანობის თაობაზე, ორგანიზებას უწევს შრომის პროგრესული მეთოდების დანერგვას.

     სუ- შეფი -   მნიშვნელობით მეორე პოზიციაა სამზარეულოში, შეფის თანაშემწეა, მისი მოადგილეა. სპეციალიზებულია გარკვეული კერძების მომზადებაზე: წვნიანებზე, ცხელ ან სახვა კერძებზე. იცის პროდუქტების შენახვის წესები, რეცეპტურის შესაბამისად ამზადებს საჭმელს, ფლობს მზა პროდუქციის გაფორმების ხერხებს. ორგანიზებას უწევს პროდუქტების შენახვას სანიტარულ-ჰიგიენური ნორმების შესაბამისად. მიუხედავად იმისა, რომ წარმოებაში გამოიყენება კერძების მომზადების დადგენილი რეცეპტურა,   ნედლეულის ხარისხის და მომხმარებელთა კონტინგენტის გათვალისწინებით მას შეუძლია შეიტანოს შესაბამისი ცვლილებები. მუშაობს უშუალოდ სამზარეულოში,   ხშირ შემთხვევაში უწევს საქმიანობა მაღალი ტემპერატურის პირობებშიც.

     მზარეული-ტექნოლოგი - ორგანიზებას უწევს პროდუქტების მომზადების პროცესს. ადგენს ნედლეულის ხარისხს, განსაზღვრავს მზა პროდუქციის მისაღებად საჭირო მოცულობას, სადღეღამისო რაციონის კალორიულობას, ადგენს მენიუს და პრეისკურანტებს. მზარეულთა ჯგუფში ანაწილებს მოვალეობებს. აკონტროლებს კულინარული პროდუქციის მომზადების პროცესს, ადგენს ახალი საფირმო კერძების რეცეპტებს და მომზადების ტექნოლოგიურ რუკებს. აფორმებს საჭირო დოკუმენტაციას, ინსტუქტაჟს უტარებს მზარეულებს. აწარმოებს მატერიალურ ფასეულობათა, დანადგარების, ნედლეულის, მზა პროდუქციის აღრიცვას.

     მზარეულ-კულინარი. აწარმოებს ნედლეულის საჭიროების და მზა პროდუქციის გამოსვლის გაანგარიშებას, საჭიროების შემთხვევაში ადგენს - მენიუს, განაცხადებს პროდუქტებზე და ნახევარფაბრიკატებზე, ამზადებს კერძებს, ატარებს გაფილტრვას, აზელვას, დაქუცმაცებას, ფორმირებას, შიგთავსების ფარშირებას. მაკონტროლებელი ხელსაწყოების მეშვეობით   არეგულირაბს ტემპერატურულ რაჟიმს, ადგენს კერძის და ნაწარმის მომზადების დასრულებას, ორაგანოლეოტიკურ შეფასებას, მხატვრულად აფორმებს კერძებს და   ნაწარმს, აწარმოებს პორციებად დაყოფას.

    მზარეული-კონდიტერი - სპეციალიზებულია საკონდიტრო ნაწარმზე. პროდუქციის მოსამზადებლად ძირითადად გამოიყენება შემდეგი სახის ნედლეული და მასალები: ფქვილის ნაირსახეობა, შაქარი, თაფლი, ხილი და კენკრა, რძე და ნაღები, ცხიმები, კვერცხი, საფუარი, სახამებელი, კაკაო, ნიგოზი/თხილი და სხვა,

    კვების პროდუქტებისათვის დასაშვები მჟავები, ჟელეს შემქმნელი ნივთიერები, არომატიზატორები, დანამატები და ა.შ.

    ამ პუბლიკაციამ თუ გამოიწვია ინტერესი, ან თუ გაგაჩნიათ სურვილი დაეუფლოთ მზარეულის პროფესიას გადადით ბმულზე:  https://www.facebook.com/groups/Georgian.Cuisine/  

     

    ავტორი :მზია გიგუაშვილი კომენტარები (0)

    კომენტარები  
    გაზიარება
    მსგავსი თემები :
       
  • კომენტარის დასატოვებლად უნდა გაიაროთ ავტორიზაცია !
  •  
    საკვანძო სიტყვები  
    ბავშვის ფსიქოლოგია და მედიცინა სტუდენტი და უმაღლესი სასწავლებელი ოჯახი, მშობლები და ბავშვი დასაქმება და კარიერა ქიმია განათლებისა და სასწავლო დაწესებულების მართვა განათლება საქართველოში და მსოფლიოში ფინანსები ფიზიკა კომპიუტერი, პროგრამები, ინტერნეტი სკოლა და მოსწავლე გეოგრაფია უცხო ენები საგანმანათლებლო დაწესებულება აბიტურიენტი და გამოცდები ფსიქოლოგია ხელოვნება და კულტურა გართობა და თამაშები იურისპრუდენცია კინო და მუსიკა ბუნება, ეკოლოგია სხვა მშობლიური ენა და ლიტერატურა ეკონომიკა მათემატიკა ბავშვის მოვლა და აღზრდა რელიგია მოგზაურობა, ტურიზმი, დასვენება ალკოჰოლი, თამბაქო, ნარკოტიკები გაცნობა, ურთიერთობები, სიყვარული სპორტი და ექსტრიმი ბიოლოგია მოდა და დიზაინი სოციოლოგია, პოლიტოლოგია პრესა განათლების შესახებ ჟურნალისტიკა, PR სიახლე განათლების სფეროში მეცნიერება, გამოგონება, ტექნიკა და ტექნოლოგია სასწავლო და აღმზრდელობითი მომსახურება პედაგოგიკა, სასწავლო-აღმზრდელობითი პროცესი
    ანონსი  
     
    მთავარი   მოსწავლეებისთვის   სტუდენტებისთვის
    მშობლებისთვის   პედაგოგებისთვის   ადმინისტრატორებისთვის
       
    ავტორიზაცია
    შესვლა
    დაგავიწყდათ პაროლი; ?
    დარეგისტრირდით !
    ურჩიეთ საიტი მეგობარს !
    სიახლეების გამოწერა
     
    ჩვენი მეგობრები

     



    კულინარიის კურსი - 20%  ფასდაკლებით

    500 ლარად 600 ნაცვლად შეისწავლეთ მზარეულის ინტენსიური სასწავლო კურსი ზამთარში და უკვე გაზაფხულიდან დაიწყეთ მუშაობა. ფასდაკლება მოქმედებს მხოლოდ 2018 წლის 5 დეკემბრამდე.


     

    ინგლისური ენის
    შესწავლა სწრაფად

    alt

     


     
    სიახლეები  
     

    RSS
    | ავტორიზაცია | რეგისტრაცია | პროექტის შესახებ | წესები და პირობები
    იპოვეთ შეცდომა? | გვაცნობეთ პლაგიატის შესახებ
    საავტორო უფლებები დაცულია © www.education.ge - 2018